vineri, 1 februarie 2013

Puterea USL decide: „unii beau din cană (Antena), alţii din ibric (OTV)!”




ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Închiderea OTV- un balon de încercare pentru alte atentate la libertatea presei



Marţi, 22 ianuarie 2013, seara, în spaţiul românesc postdecembrist, definit în toate manualele de tip nou ca spațiul libertății de exprimare, s-a petrecut un eveniment ieşit din comun: Un post de televiziune a fost închis în urma unei decizii administrative!

Nu pentru cîteva minute, nu pentru cîteva ore şi nici pentru cîteva zile:
A fost închis pentru totdeauna.

Cine apasă telecomanda la numărul corespunzător televiziunii respective dă cu ochii, spre propria-i nedumerire, nu de inşi vii şi, prin asta, mişcători, ci de un text pironit la mijlocul ecranul alb.

Dincolo de controversele stîrnite de activitatea acestui post, nu pot fi puse la îndoială cîteva note:

1) Înfiinţat în 2000, OTV se numără printre cele mai vechi posturi din România.

2) OTV a fost şi este o televiziune de maximă vizibilitate. Puțini sînt românii care nu știu de el. Lucruri bune sau proaste. N-are importanță. Are importanță că e un post faimos.

3) OTV a dat naştere unui partid politic, partid care a devenit parlamentar după scrutinul din 9 decembrie 2012.
Toate aceste note converg către un adevăr:
OTV poate fi o televiziune bună sau proastă, excelentă sau execrabilă, lăudabilă sau condamnabilă.

Nu se poate spune însă că  nu este o instituţie de presă răsunătoare.
Toată lumea a crezut CNA pe cuvînt.

Sigur că Dan Diaconescu a făcut multe prostii, între care se numără, la loc de frunte, sfidarea membrilor CNA, tot mai convinși că salariile lor babane nu  provin  din taxele și impozitele noastre, ci direct din trezoreria Sfîntului Duh.

O măsură atît de gravă precum închiderea unui post Tv din spațiul Uniunii Europene se cerea temeinic argumentată în fața opiniei publice, așa cum impun regulile într-o democrație, regim în care nu funcționează principiul Așa vor mușchii mei!
Iată de ce am fost curios să văd  cum şi-au argumentat membrii CNA decizia.

Credeţi că au ţinut o conferinţă de presă în care să risipească toate îndoielile şi suspiciunile?
Credeţi că preşedintele CNA, fostă funcţionară a guvernului Ponta, categorisită de guvern cu un post de ministru, a catadicsit să acorde un interviu?
CNA s-a mulţumit să-şi argumenteze decizia prin doar cîteva rînduri:


Dacă OTV n-a făcut dovada achitării, în termen de şase luni, a unor amenzi  din 2009, de ce nu s-a luat măsura închiderii în  2009, sau 2010, sau 2011, sau 2012?
De ce a fost nevoie să se aştepte ca în fruntea CNA să vină o funcţionară a lui Victor Ponta (îmi pare rău, dar eu n-am auzit de o ziarist cu numele Laura Georgescu!) pentru ca postul cel mai primejdios pentru Puterea USL să fie închis?!

Poate că această întrebare nu s-ar fi pus dacă instituţia numită CNA, plătită din taxele şi impozitele noastre, ar fi găsit de cuviinţă să-şi argumenteze serios  decizia și nu să se rezume la cîteva rînduri ambigui.

Nu m-a mirat că membrii CNA n-au catadicsit să justifice pe larg, cu argumente și dovezi, decizia. Unii au făcut jocurile Puterii USL. Alții au vrut să ne arate că sfidări la adresa lor în genul Dan Diaconescu nu se iartă.

M-a mirat, ba chiar m-a uluit că presa noastră a văzut în acest moment rar în ultimii 22 de ani – închiderea unui post Tv în urma unei decizii administrative-  un lucru firesc.

Fără a-și da seama că închiderea OTV a fost gîndită ca  balon de încercare pentru alte atentate la libertatea presei.

Dacă iese scandal, stăm liniștiți.
Dacă nu iese, înseamnă că se poate.
Să le închidem gura!



 

OTV, Antena 1 şi Antena 3 - cele mai mari sancţiuni de la CNA, în 2012


Televiziunile OTV, Antena 1 şi Antena 3 au primit cele mai mari sancţiuni de la Consiliul Naţional al Audiovizualului în primele şase luni ale lui 2012, când, pentru încălcări ale legislaţiei audiovizuale, Consiliul a aplicat un total de 84 de amenzi, în cuantum de 2.555.500 de lei.


OTV, lider la capitolul amenzi

Cele mai mari sancţiuni au mers în acest an la OTV, televiziunea lui Dan Diaconescu primind 6 amenzi în cuantum de 530.000 de lei (două amenzi de câte 200.000 de lei, două amenzi - 50.000 de lei, o amendă - 25.000 de lei, o amendă - 5.000 de lei) şi 3 somaţii.

De asemenea, OTV a primit o decizie de a difuza timp de 10 minute, între orele 19.00 şi 19.10, numai textul deciziei de sancţionare, dar şi o decizie de a difuza timp de 3 ore, între orele 18.00 şi 21.00, numai textul deciziei de sancţionare. Totodată, CNA a redus de trei ori termenul de valabilitate a licenţei audiovizuale a OTV, cumulată cu obligaţia de a difuza, timp de 10 minute, între orele 19.00-19.10, numai textul deciziei de sancţionare emise de CNA.

Clasamentul este continuat de televiziunea generalistă Antena 1, care a primit în prima jumătate a acestui an 4 amenzi în cuantum de 350.000 de lei (o amendă de 200.000 de lei, o amendă - 80.000 de lei; o amendă - 60.000 de lei; o amendă - 10.000 de lei) şi o somaţie. De asemenea, CNA a obligat Antena 1 să îşi oprească o dată emisia obişnuită timp de 10 minute, între orele 19.00 şi 19.10, interval în care postul a trebuit să difuzeze numai textul deciziei de sancţionare.


http://www.ziare.com/media/cna/otv-antena-1-si-antena-3-cele-mai-mari-sanctiuni-de-la-cna-in-2012-1182845


C O M U N I C A T  CU “D A R” 
( D e s t e a p t a – t e  A C U M ,  R o m a n e ! )







Sursa: MCP Press Agency, Ioan Cercel

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu